My UTAU Won't Make Sounds...Can Anyone Help?

Discussion in 'UtaHelp' started by Emiloid, Oct 27, 2018.

Tags:
  1. Emiloid

    Emiloid Momo's Minion

    Messages
    10
    Likes Received
    0
    Trophy Points
    1
    So, I've got a voicebank recorded that's just been sitting around for a while. She has an OTO.ini, and if I were to type in something like 'ka', it shows up as 'ka(ka)', implying she has files linked to each sound. But when I try to play the sounds, there's only silence.
    This voicebank doesn't have a suffix/prefix on any of her sound samples, so that might be why she won't make sound, but I'm not sure.
    I'm sure this a common issue, but I'm new to the whole voicebank-making thing, so some help would be nice. Thank you!
     
  2.  
  3. kyakyakyu

    kyakyakyu Momo's Minion

    Messages
    8
    Likes Received
    10
    Trophy Points
    8
    i don't really understand with the "ka(ka)". is it in the alias config or in the lyric inserting?

    you may want to check your filename (you don't need to put alias as "ka" if your filename is "ka" as well, you get what i mean rite-), remove all flags, make sure that all configurations of the lyric is empty (not 0), and if it doesn't work try to re-initialize the freq. map. i hope this helps!
     
  4. Emiloid

    Emiloid Momo's Minion

    Messages
    10
    Likes Received
    0
    Trophy Points
    1
    Ka(ka) just means 'ka' as a lyric. I'm going to try your advice. Thank you!
     
  5. kyakyakyu

    kyakyakyu Momo's Minion

    Messages
    8
    Likes Received
    10
    Trophy Points
    8
    if it's the lyric it shouldn't show up as "ka(ka)" imo o.o
     
  6. Kiyoteru

    Kiyoteru Local Sensei Supporter Defender of Defoko

    Messages
    2,619
    Likes Received
    3,521
    Trophy Points
    157
    They're using UTAU-Synth.

    Do other voicebanks work fine for you, OP? If so, you may want to copy the way those are set up.
     
  7. Emiloid

    Emiloid Momo's Minion

    Messages
    10
    Likes Received
    0
    Trophy Points
    1
    I'm sorry for a late reply! Yes, other voice banks do work for me. I've tried taking the .OTO file from another voicebank and editing it to fit my sound files, but it didn't change anything.
     
  8. Kiyoteru

    Kiyoteru Local Sensei Supporter Defender of Defoko

    Messages
    2,619
    Likes Received
    3,521
    Trophy Points
    157
    As for your voicebank files, are they the correct format? Make sure they're 16bit mono wav files with a 44.1kHz bitrate.
     
  9. Emiloid

    Emiloid Momo's Minion

    Messages
    10
    Likes Received
    0
    Trophy Points
    1
    All of my files are .wav files with a 44.1kHz bitrate each, but they're all 32-bit. Does the amount of bits necessarily effect if the sounds will play in UTAU-Synth?
     
  10. Kiyoteru

    Kiyoteru Local Sensei Supporter Defender of Defoko

    Messages
    2,619
    Likes Received
    3,521
    Trophy Points
    157
    I'm not certain, but please try changing them to see if it'll help.
     
  11. ChibusChubus

    ChibusChubus Momo's Minion

    Messages
    16
    Likes Received
    19
    Trophy Points
    13
    I just wanted to ask but does your utau have frq/spef files? Cuz when I tried recording a utau using utau-synth for the first time, she didn't make any sound until I was able to generate those two files.
     
  12. Emiloid

    Emiloid Momo's Minion

    Messages
    10
    Likes Received
    0
    Trophy Points
    1
    Yup, she has frq/spef files for every sound, and an OTO.ini file. I've attached a photo of her files in their folder and in UTAU-Synth. Screen Shot 2018-11-17 at 2.11.07 PM.png
     

Share This Page